top of page
DartmouthMemorialGdns-010.jpeg

NATUURLIJKE BEGRAAFPLAATS

In de afgelopen jaren is er een toename geweest van het aantal mensen dat traditionele begrafenissen in afwijzen en kiezen voor een begrafenis die beter past bij hun persoonlijke overtuigingen en houding ten opzichte van de dood. Dit heeft zich onder meer gemanifesteerd in een toenemende vraag naar begraafplaatsinrichting die meer aansluit bij een natuurlijke begraafplaatsen.


Hoewel traditionele begrafenismethoden zoals columbarium en urnenveld nog steeds de populaire keuze zijn, zien we een enorme opkomst in herdenkingstuinen en natuurlijke begraafplaatsen.


Zoals met alle zaken die met de dood te maken hebben, is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van de overledene en deze zo goed mogelijk te vervullen, ongeacht of ze samenvallen met hedendaagse opvattingen en gebruiken. Met dit in gedachten gaan we bij Centa Services wat dieper in op de soorten plaatsen die een natuurlijke begraafplaats te bieden heeft.


Ten eerste, wat zijn natuurlijke begraafplaatsen?

De wereld van natuurlijke begrafenissen is zeer gevarieerd, maar het algemene concept van natuurlijke begrafenis is een alternatief voor de klassieke begraafplaats.

Een natuurlijke begrafenis probeert een lichaam op een zo natuurlijk mogelijke manier terug te brengen naar de aarde. Dit proces houdt over het algemeen in dat er met materialen gewerkt wordt die volledig biologisch afbreekbaar zijn en vaak plaatsvinden in groene ruimten, zoals wilde bloemenweiden, beschermde bossen en parken. Deze plaatsen worden dan natuurlijke begraafplaatsen genoemd.

Graven zijn bijvoorbeeld te herkennen aan gekleurde banden die om de bomen zijn gebonden in het midden van het bos. Meestal gebruikt men hiervoor biologisch afbreekbare urnen die tussen de wortels van de bomen geplaatst worden.


Natuurlijke begrafenissen zijn voor iedereen, maar kunnen vooral aantrekkelijk zijn voor diegenen die een eenvoudiger begrafenisproces wensen, voor diegenen die geloven dat het lichaam het beste kan worden teruggebracht naar de aarde na de dood, en voor diegenen met een passie voor natuurbehoud.

Bij Centa Services ​​geloven wij steenvast in natuurlijke begraafplaatsen. Wij streven ernaar om de groei van natuurlijke begraafplaatsen in België te ondersteunen en te optimaliseren.


Centa Services is daarom pioneer in het ontwerp van een natuurlijke begraafplaats op maat van uw gemeente of gemeenschap. Centa Services kan uw gemeente bijstaan in de verschillende operationele fases van het ontwikkelen van een natuurlijke begraafplaats. Startend met het ontwerpen van de natuurlijke ruimte tot de operationele implementatie. Hierdoor kunnen wij een totaal paket aanbieden op maat van elke gemeente groot of klein, weinig of net veel open ruimten. Het team van Centa Services bekijkt individueel per gemeente hoe er op een optimale manier een natuurlijke begraafplaats kan ontwikkeld worden. Onze focus ligt hierbij op het creeren van een unieke beleving. Een beleving waar iedereen op zijn manier troost en rust kan vinden in een groene natuurlijke omgeving.

bottom of page